utorok 20. augusta 2013

Pravda o tvarohu

Pravda o tvarohu

Akonáhle počujeme slovo tvaroh, predstavíme si niečo tučné, mlandravé, no proste niečo čo do chudnutia a stravovania nepatrí. No to nie je ani z ďaleka pravda. Tvaroh je základnou živinou nie len pre bodybuilderov, ale mali by ho zaradiť aj tí, ktorí sasnažia schudnúť! Prečo? Čítajte ďalej a dozviete sa, prečo je tvaroh naozaj podstatnou zložkou jedálnička...


Výživové hodnoty tvarohu sú naozaj pestré. V zásade rozlišujeme tvarohy z hľadiska formy na hrudkovité, mäkké hrudkovité, roztierateľné. Ktorý z nich je vhodnejší pre nás je záležitosť, na ktorú si musí odpovedať každý sám. Niekto dokáže zjesť tvaroh hrudkovitý len tak samotný, iný majú pocit akoby žuli piesok (ako ja). Tí druhý zasa budú preferovať roztierateľné tvarohy, ktoré sú ako pomazánka a dajú sa zjesť aj bez ochutenia. No a tí veľmi fajnový si budú musieť ochutiť aj tieto roztierateľné.

Čo sa týka nutričných hodnôt, tvaroh je naozaj bohatým zdrojom bielkovín. V jednom 250g tégliku ich môžeme nájsť až okolo 40-50g! Preto je to obľúbená potravina bodybuilderov, ale je vhodný aj pre tých, ktorý chudnú, pretože nás zasýti a má minimálny obsah kalórií, sacharidov a tukov (ak sa bavíme o odtučnenom tvarohu! To dúfam doplo každému, že tučný tvaroh moc vhodný nebude).

Tvaroh obsahuje mnoho vitamínov a minerálov potrebných pre telo a samozrejme obsahuje vysoké množstvo omega 3 a 6 mastných kyselín. Čo nás viac zaujíma je, že tvaroh obsahuje zložku, tzv. "kazeín". Táto zložka tvarohu spôsobuje to, že tvaroh sa dlhšie trávi a tu sa dostávame k mýtu, kde sa hovorí, že tvaroh je vhodný jesť pred spaním. Je to pravda? Jesť pred spaním štvrť kila tvaroh nám pomôže? Odpoveď je jasná. Áno. Tvaroh sa môže tráviť až 7 hodín, ak ho skombinujeme so správnymi zdravými tukmi (orechy, arašidy). Tuky totižto predlžujú dobu trávenia. Po konzumácii má telo dostatočný prísun živín a nepotrebuje brať bielkoviny zo svalov a pod.

Tvaroh jedávam pred spaním v tie dni, ktoré cvičím, aby telo malo ten prísun bielkovín, ktorý je naozaj bohatý. A poviem Vám, že som nepribral ani kilo, ba naopak, stále som, ak bolo čo, chudol. Takže určite sa toho nebojte, kľudne zjedzte celý téglik odtučneného tvarohu s orieškami pri telke namiesto čipsov a popkornu a nič sa Vám nestane, ba naopak, prospeje Vám to.

Tvaroh nie je vhodné konzumovať po tréningu, pretože ako som spomínal bielkoviny sa vstrebávajú pomalšie a po tréningu je treba rýchle bielkoviny, takže tvaroh by som do potréningového koktailu nezapájal, ale tak vyskúšajte, možno Vám čosi zaberie :). Odporúčam jesť tvaroh vtedy, ak viete, že sa dlhšiu dobu (napr 4-5 hodín) nedostanete k jedlu, alebo nebudete mať čas. Tým zaručíte že telo si pomaličky bude odoberať živiny. Dobrú chuť :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára